pátek 22. října 2010

Kočky ve starověkém Egyptě

Uctívání zvířat ve starověkém Egyptě je součástí kultury každodenního života Egypťanů. Zvířata všeho druhu byly respektovány a ctěn, zatímco oni byli v úzkém kontaktu s božstvy a bohy, že průměrný Egypťan nemohl dosáhnout.

Kočky ve starověkém Egyptě, nebo MIW (vidět), byl posvátný a respektoval zvíře. Tyto malé společníci fascinován Egypťané, a byl ctěn všemi. To bylo v Egyptě, že kočka byla nejdříve domestikována před 4000 lety a kde byli drženi ve většině obdiv a respekt. Existují důkazy o volně žijících kočkovitých šelem kolem břehů Egypta, ale to nebylo až kolem roku 2000 př. nl, které plně domestikované kočky byl přinesen do domů Egypťanů. 
Nejprve domácké egyptské kočky v Egyptě byly více než pravděpodobné, používané pro odvracet společné asp a jiných hadů, a typický Řezáky hlodavců. Pomalu však, kočka se stal více než jen Egypťané normální zvíře, kočka se stal bohem.


Během Nové říše (1540 - 1069 př. nl), tam bylo mnoho scén, které hrob začaly objevovat kočky jako součást každodenního života. Staří Egypťané se jejich kočky na lovu exkurze místo psů, nejvíce populární bytí exkurze močály, kde se mohou kočky byli vyškoleni k načtení drůbež a ryby. Dalším velmi častým scéna v hrobce malby zobrazující byl o kočku sedící pod žena židle. Děti se stal známým ve své rodině jako Mit nebo Miut, vykazující velkou náklonnost nejen pro dítě, ale pro kočku stejně. Sochy koček bylo umístěno mimo dům chránit obyvatele a odrazit zlé duchy. To ukázalo, vědci, že kočka se stala nedílnou součástí staroegyptského rodinného života.


Mafdet byl první egyptský kočičí božstvo, někdy líčen jako rys, ale nejslavnější kočka bohyní na světě, nejprve ctěn staří Egypťané byli Bastet (také známý jako Bast, Pasch, Ubasti) a lev-vedl Sekhmet.
Bastet se role plodnosti, ochránce dětí a ochránce všech koček. Bastet se stala tak populární, že se stala infact domácnost bohyně. Tato bohyně Bastet byla volána, když v plné formě kočky, Bast a když jen s hlavou jeden a tělo krásné ženy. Bastet protějšek byla bohyně Sekhmet, kteří reprezentovali kočičí bohyně 'destruktivní síly. Sekhmet je známá jako bohyně války a mor. Společně, Bastet a Sekhmet představoval rovnováhu přírodních sil v Egyptě.


V Bubastis, nebo Řekněte Bašta, kočky žil četné život jako "ztělesnění 'z Bastet ve spáncích. Tady oni byli doručena a postaral až do jejich smrti, a to bylo tady, že jejich těla byla mumifikovaná a daný jako oběti Bastet. Bubastis obsahuje pozůstatky více než 300.000 kočičí mumie. Na kterém se provádí inspekce, některé kočičí mumie měli těžké trauma do hlavy nebo krku, znamenat, že oni byli zabiti na účel, možná snížit rostoucí populaci, nebo nabídky pro Bastet. Giza, Abydos, a Dendereh byl také kočičí hrobu městech jiných než Bubastis.


Když kočka zemřela jejich bývalých majitelů a obyvatel domu by šel do hlubokého smutku a oholit obočí na znamení smutku. Lidé nejsou jen mumie v Egyptě, stejně jako kočka byla také mumifikované významně. Proces mumifikace koček se šesti kroků:
  

1. Odebírání orgánů
2. Tělo je plněná pískem nebo obalový materiál
3. Feline je umístěn v poloze vsedě
4. Tělo je zabaleno těsně
5. Tváře a vzory jsou malované na obaly s černým inkoustem
6. Žádné chemické látky, pouze přírodní dehydratace


V hrobech kočky byly stanoveny misky mléka spolu s myší a potkanů.
Kočky byly nejen chráněny téměř každý obyvatel Egypta, ale i podle zákona. Tak extrémní infact byla zbožnost egyptské kultury na kočku, že pokud člověk zabil kočičí, ať už úmyslně nebo neúmyslně, bylo to, že lidský odsouzen k trestu smrti. Zákony byly nastaveny, že také zakazují vývoz koček, ačkoli více často než ne, mnoho byl pašovaný do sousedních středomořských zemí. Dokumenty, které říkají, že někdy byly armády vyrazil zachytit tyto kočky z cizích zemí.


Herodotus uvedl příběh jednou o požáru v domě v Egyptě. Muži z domu stála venku v řadě na ochranu koček z ublížení a nebezpečí. Dalším výpis z Herodota vysvětluje ještě větší význam kočky do Egypta. Herodotus začíná s Egypťany ve válce s Persií. Obecné perský se rozhodla shromáždit co nejvíce koček, že jeho muži mohli najít nebo ukrást, protože věděl, že je velmi důležité, že kočka do Egypta. Vojáci se pak vrátili do města Pelusium a nastavit kočky zdarma na bitevním poli. Zděsil se, Egypťané vzdával se města k Peršanům, nikoli škodit kočky.
Kočka rozhodl výkonný místo v dějinách Egypta. Zatímco ona chráněných jeho zemi a jeho lid, ona také chráněné mystiku, která je a byla kočka ve starověkém Egyptě.

Žádné komentáře:

Okomentovat